“Gedurende ons leven zijn we onwaarheden over onszelf gaan geloven.”

“Gedurende ons
leven zijn we leugens
over onszelf gaan geloven.
Onwaarheden!”

Het pad naar herstel!

Kun jij je voorstellen wat een ontspanning het teweeg zou brengen
als je jezelf zou kunnen accepteren zoals je bent?

Jouw zorg

Is dit jouw zorg?

De gewoonte om het leven te vieren, zoals weekend of een zakelijk succes, ging aanvankelijk gepaard met een middel voor recreatief gebruik. Het middel heette een glas wijn. Maar dat recreatieve middel werd sluipenderwijs een kalmeringsmiddel om te kunnen slapen of om stress te verdrijven en heette nu een fles wijn. Het kalmeringsmiddel werd tenslotte een voorwaarde om het leven aan te kunnen. Dit middel heette drank. Ook oude trauma’s spelen op, welke behandeld kunnen worden met Trauma Verwerkingstherapie, maar de snelle oplossing, alcohol, is inmiddels een urgent probleem geworden dat groter lijkt te zijn dan de trauma’s.

KEN je misschien dit?

Velen weten rationeel: ‘Ik ben de moeite waard en ik mag er zijn.’ Maar een deel van de mensen vóelt zich minder waard. En de leegte, het incompleet zijn, wordt gevuld in plaats van vervuld. 

Het leven wordt pas de moeite waard om te leven als je jezelf de moeite (van herstel) waard vindt. Je drinkt niet meer en je wordt zienderogen mooier. De volgende stap is van jezelf leren houden, zóveel dat je bereid bent om in jezelf te investeren met aandacht en energie. Jouw netwerk gaat dat opmerken en er komt bij hen weer meer vertrouwen in jou.

Bagage

Bijna iedereen heeft een rugzak met bagage. Zo heeft de één haar jeugd gesleten tussen continu ruziënde ouders, de ander had iets in zijn uiterlijk dat door onbekenden als ‘lelijk’ wordt aangemerkt.

Een gevolg van bagage kan zijn dat we leugens over onszelf gaan geloven. Onwaarheden:

  • “Het ligt aan mij.”
  • “Ik ben lelijk.”
  • “Ze hebben me nooit gewild.”
  • “Ik doe er niet toe.”

Leugens vervormen je. En misvormen je, omdat ze maken dat jij je minder waard voelt. Achter een muur van zelfhaat en minderwaardigheidsgevoelens vecht je bikkelhard om staande te blijven. Dat is hard werken en alcohol lijkt dan een oplossing want het geeft even rust. Die ‘oplossing’ wordt nu een probleem.

HULP in herstel

Behalve kennis van het brein (omdat verslaving het brein verandert), is er een bewustwording nodig van wie je eigenlijk bent. Ook is bewustwording van je overtuigingen nodig om nieuw gedrag te kunnen oefenen.

De ontdekkingsreis naar wie je bent, is een prachtige reis, omdat je steeds eerlijker en authentieker wordt en je gaat lichter leven. Kun jij je voorstellen wat een ontspanning het teweeg zou brengen als je jezelf zou kunnen accepteren zoals je nu bent, je leven zoals het nu is, en anderen zoals ze nu zijn?